Poniedziałek 16 marca 2009 roku
Nauki matematyczno-przyrodnicze
„Czy spożywamy dobrą wodę?”
Za pomocą profesjonalnego zestawu do badań wody sprawdziliśmy wg wcześniej przygotowanych instrukcji na różnych próbkach wody (woda wodociągowa, woda ze studni, woda ze stawu, woda mineralna gazowana) jej podstawowe parametry. Zmierzyliśmy temperaturę, zbadaliśmy pH, przeprowadziliśmy test amonowy, fosforanowy, azotanowy, azotynowy, określiliśmy twardość całkowitą i karbonową poszczególnych próbek wody.
Niektóre wyniki potwierdziły naszą wcześniejszą hipotezę np. że woda wodociągowa ma odczyn obojętny.
Natomiast niektóre z nich były dla nas zupełnym zaskoczeniem np. woda ze studni jest wodą twardą (otrzymany wynik w skali niemieckiej = 16, w porównaniu z wodą wodociągową, gdzie twardość w tej samej skali = 6).
Poznaliśmy parametry oceny jakości wody do picia. Dowiedzieliśmy się, iż woda pitna jest wodą uzdatnianą. Wody mineralne to wody zawierające rozpuszczone związki mineralne. Na pH wody gazowanej wpływa kwas węglowy.
Jako zadanie domowe mamy opracować KARTĘ DOBREJ WODY.
Bardzo podobały nam się te badania, ponieważ poznaliśmy jakość wody w naszym otoczeniu. Samodzielne prowadzenie badań jest bardzo zajmujące.
Przedsiębiorczość
Dzisiaj rozmawialimy o roli Państwa w gospodarce. Umiemy już scharakteryzować, jaką rolę odgrywa Państwo, wymienić wady i zalety integracji Państwa w strefę przedsiębiorczoci. Przygotowalimy się również do spotkania z przedsiębiąrcą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz