Środa 4 marca 2009 roku
NAUKI MATEMATYCZNO PRZYRODNICZE
Dzisiaj postanowiliśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, w jakich produktach spożywczych znajduje się cukier. Badaliśmy miód, winogrona, budyń, płatki śniadaniowe, jabłko, ziemniak. Najbardziej efektowna była próba Tollensa (reakcja lustra srebrnego), która pozwala zidentyfikować glukozę. Już wiemy, że winogrona i miód zawierają glukozę (sprawdziliśmy to kontrolnie za pomocą próby Trommera) . Natomiast budyń, chleb, banan, ziemniak, płatki śniadaniowe są źródłem skrobi (próba z jodyną dała wynik pozytywny).
PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
Dzisiaj na zajęciach z przedsiębiorczości nauczyliśmy się pisać CURRICULUM VITAE. Korzystaliśmy z porad zawartych w książce Johna Middletona „Zwycięskie CV”. Mamy nadzieję że ta umiejętność pomoże nam w przyszłości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz